Uspješno realizovana Ljetna škola fizike 2019. za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja TK-a

U petak i subotu, 21.6. i 22.6.2019. godine, u organizaciji Društva fizičara Tuzlanskog kantona,  Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Prirodno-matematičkog fakulteta Tuzla-odsjeka za fiziku i JU OŠ “Brčanska Malta” Tuzla, realizovana je Ljetna škola fizike za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Tulanskog kantona. Ljetnoj školi je prisustvovalo preko sedamdeset učenika i nastavnika, odnosno profesora, iz više osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.  Sa velikim zadovoljstvom ističemo da ova interaktvina i edukativna manifestacija svake godine okuplja sve veći broj učesnika.

Školu fizike već treću godinu zaredom organizuje Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu, čiji je predsjednik, dr.sc.Smajo Sulejmanović, vanredni profesor,  naglasio da je cilj ovog izuzetno značajnog druženja razvijanje kod mladih ljubavi prema fizici, te međugeneracijska razmjena iskustava kao i direktna interakcija učenika sa eksperimentom, važnim segmentom u izučavanju ove lijepe prirodne nauke. Osim predsjednika Društva, okupljenima su se obratili i Denis Suljedić, savjetnik za fiziku u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona, kao i Mirsudin Pačariz, direktor škole domaćina.

Tokom prvog dana Ljetne škole fizike u prostorijama JU OŠ „Brčanska Malta“ realizovane su sljedeće teme: 1. Historijat sočiva,  učenici JU OŠ „Pasci“ Tuzla sa nastavnicom Muslija Mirzanom; 2. Kretanje, čenici JU OŠ „Sjenjak“ Tuzla sa nastavnicom Omerbegović Vesnom; 3. Određivanje gustine pojedinih tvari, učenici JU OŠ „ Banovići“ sa nastavnikom Hasić Edisom; 4. Strujno kolo, učenici JU OŠ „Grivice“ sa nastavnikom Hasić Edisom; 5. Ogledi iz elektromagnetizma i optike, Ivica Stijepić i Edin Kušmić.

Drugi dan Ljetne škole fizike bio je posvećen srednjoškolcima i tom prilikom realizovane su sljedeće teme i aktivnosti: 1. Fizika, generator napretka tehnike, industrije i razvoja društva, dr.sc. Smajo Sulejmanović, vanreni profesor; 2. Hronologija otkrića elementarnih čestica, dr.sc. Mirza Hadžimehmedović, vanredni profesor; 3. Kviz iz fizike, sudenti PMF-a Tuzla, odsjeka za fiziku i posjeta laboratoriji fizike.

Zahvaljujemo se svim suorganizatorima Ljetne škole fizike, ustanovama domaćinima, nastavnicima/profesorima i učenicima koji su osmislili i realizovali sadržaje ove Ljetne škole, svim učesnicima, a posebnu zahvalnost dugujemo BH Telecomu, kompaniji koja podržava rad Društva još od njegovog osnutka i bez čije podrše realizacija ovogodišnje Ljetne škole fizike ne bi bila moguća na ovaj način i u ovom obimu.