Održani seminar za nastavnike i profesore fizike sa područja TK i redovna godišnja sjednica Skupštine Društva fizičara TK

Danas, u srijedu 15.1.2020. godine, u prostorijma JU OŠ “Kreka” Tuzla, održani su seminar za nastavnike i profesore fizike sa područja TK i redovna godišnja sjednica Skupštine Društva fizičara TK.

Tom prilikom realizovane su sljedeće teme:

  1. Nanotehnologija i njena primjena – Mr.sci. Almedina Modrić-Šahbazović,
  2. Upotreba 3D softvera u nastavi fizike – Dr.sci. Mirza Hadžimehmedović,
  3. Odgojno-obrazovni rad u odjeljenskoj zajednici – Dr.sci. Mirzeta Jahić

Temu kolegice Almedine Modrić-Šahbazović možete preuzeti klikom na link ispod.

Savjetnik za fiziku u Pedagoškom zavodu TK, Denis Suljenić, je predstavio Predmetni ispitni katalog za maturski ispit srednjih škola iz fizike. Katalog možete preuzeti klikom na link ispod

Na seminaru i Skupštini Društva je bilo govora i o ovogodišnjim takmičenjima, te je dogovoreno da se učenici osmog razreda osnovnih škola za predstojeće gradsko/općinsko takmičenje pripremaju iz nastavnih oblasti po NPiP do oblasti pritisak (kinematika, Njutnovi zakoni mehanike, gravitacija i slobodan pad), a učenici devetog razreda iz oblasti električno polje i električna struja.

Jednoglasno je usvojena inicijativa kolegice mr.sci. Almedine Modrić-Šahbazović da se za učenike osnovnih i srednjih škola, koji postignu najbolje rezultate (osvoje prva mjesta) na kantonalnom nivou takmičenja, obezbijedi organizovana posjeta Parku nauke u Šapcu i Muzeju Nikola Tesla u Beogradu.

Na prijedlog i inicijativu dr.sci. Hedima Osmanovića jednoglasno je prihvaćeno da se tokom mjeseca februara organizuje zimska škola fizike za učenike osnovnih i srednjih škola. Detalje zimske škole će dogovoriti predsjedništvo Društva i proslijediti školama na usglašavanje.

Na Skupštini Društva fizičara TK promovisana je i knjiga Metodika nastave fizike, opći dio, za studente Prirodno-matematičkog fakulteta, čiji je autor dr.sci. Smajo Sulejmanović.

Knjiga se može kupiti u knjižari Buljubašić u Robnoj kući Omega po cijeni od 12 KM, a izvod iz recenzije možete preuzeti klikom na link ispod

Na kraju je predsjednik Društva fizičara TK, dr.sci. Smajo Sulejmanović, podnio izvještaj o radu Društva u prethodnom periodu, kao i finansijski izvještaj.

Zahvaljujemo se JU OŠ “Kreka” Tuzla za gostoprimstvo i ustupanje prostora za realizaciju ovih aktivnosti.